top of page

Klus zwart betalen?
Maar wat zijn de risico’s?

Op dit moment hebben klusbedrijven het enorm druk. Daarom zijn hun rekeningen hoger voor de zelfde klus dan vóór de coronapandemie. Financieel kan het dan interessant zijn om de klus zwart te betalen, maar waar moet je op letten als je iemand inhuurt voor een zwart klusje?

Foto bij Blog

Volgens het CBS is zwart werken het betalen en ontvangen van beloningen en inkomsten zonder ze op te geven aan de belastingdienst of uitkeringsinstantie. Als consument weet je dat je zwart betaald als er geen BTW wordt gerekend. Volgens het CBS verdient 5 tot 10%v van de werkende (wel eens) zwart geld en zou het jaarlijks gaan om ongeveer 4 miljard euro.


Het betalen en ontvangen van beloningen en inkomsten zonder ze op te geven aan de belastingdienst of uitkeringsinstantie. Dat is volgens het Centraal Bureau Statistiek de definitie van zwartwerken. Als consument weet je dat je zwart betaalt als er geen btw wordt gerekend. In Nederland verdient tussen de vijf en tien procent van de werkenden (wel eens) zwart geld. Naar schatting van het CBS wordt in deze wereld jaarlijks ruim 4 miljard euro omgezet.


Zwartwerken, op welk niveau dan ook, is illegaal. Zelfs voor het buurjongetje dat de struiken snoeit tegen kleine betaling, maakt het wetboek geen uitzondering. In beginsel is elke vorm van zwartwerken illegaal, maar het is onwaarschijnlijk dat een zwartwerker voor de rechter gedaagd wordt als het gaat om minieme bedragen. Alleen als er iets fout gaat kan het wel andere, nare gevolgen hebben voor zowel opdrachtgever als opdrachtnemer.


Gevolgen bij ontdekking van zwartwerken zijn:

  • De zwartwerker betaalt alsnog belasting over het bedrag dat hij zwart heeft verdiend (naheffing).

  • De zwartwerker betaalt een boete van gemiddeld 1000 euro.

  • De particuliere klant betaalt 4000 euro aan boete.

Iemand die zwart werkt geniet arbeidsrechten, ondanks dat het illegaal is wat hij doet. Hij heeft dus recht op betaling. Maar moet dan wel bewijzen dat er een overeenkomst tot stand is gekomen. Daarbij kunnen chatgesprekken, e-mails en fotomateriaal ook als bewijs dienen.


De opdrachtgever heeft ook een probleem. Als hij niet tevreden is over de oplevering, staat daar geen garantie tegenover als er geen schriftelijke documentatie is van de voorwaarden van de opdracht.


Problemen bij schade of ongevallen

Op de werkvloer kan ook schade ontstaan of een ongeluk gebeuren. Omdat er geen officiële arbeidsovereenkomst is, is deze schade niet gedekt door een verzekeraar. Tenzij de zwartwerker hierover afspraken heeft gemaakt met de opdrachtgever.


Daarnaast kunnen opdrachtgever en zwartwerker elk moment afscheid van elkaar nemen. Er is geen opzegtermijn. De opdrachtgever kan blijven zitten met een klus die niet is afgemaakt. En de zwartwerker met een stuk inkomsten die hij verwacht had die niet gaan komen. En misschien dat hij daarvoor ook nog kosten heeft gemaakt.


Denk daarom eerst goed na voordat je een klus zwart wilt laten uitvoeren.

bottom of page